Minilaen: mis see on & kuidas taotleda?

Minilaen on üks laenuteenustest, mis oli kunagi Eestis võrdlemisi populaarne: minilaenud olid praktiliselt kõikjal ning lubasid anda kiire laenuraha kätte samal päeval. Kuigi laenumaailm on nüüd muutunud ning minilaenud on samamoodi teistsugused (ja enamus laenuandjaid enam minilaenu ei paku), on siiski tekkinud paar uut minilaenuteenust, mis sarnanevad kunagi eksisteerinud pisilaenudele.

Mis on minilaen?

Nagu nimi juba vihjab, on minilaen pisike laenusumma, mida saab taotleda kiirelt internetist ja ilma tagatiseta.

Kunagi olid minilaenud vägagi levinud Eestis, eriti SMS-laenude pöörase leviku ajal. Tänasel päeval pole minilaenud enam nii levinud, ent sellest hoolimata on sarnaseid väikelaene võimalik leida siit-sealt Eestis.

Kuna minilaen on tagatiseta, on ka selle intress enamasti üsna kõrge ning laenu ei saa siis, kui sul on maksehäired või pole püsivat igakuist sissetulekut.

Kust minilaenu taotleda?

Minilaen on tekkinud Eesti turule tagasi üsna hiljuti ning selle eestvedajaks on kaks tuntud laenupakkujat: TF Bank ja Creditea.

Olgu siinkohal öeldud, et sarnaseid laenusummasid saab küll taotleda ka teistelt laenuandjatelt, AGA need kaks laenuandjat on spetsiaalselt loonud eraldi minilaenutoote, pakkudeski spetsiaalset laenuteenust.

Siin on kiire ülevaade minilaenudest, mis on hetkel Eestis saadaval:

LaenuandjaMinilaenu summaLaenuintressLepingu- ja haldustasuTaotle
1000 – 5000€alates 7,9%0€ / 5,9€ kuuhaldustasuTaotle TF Bank laenu
50 – 5000€alates 24%0€Taotle Creditea laenu
Eesti minilaenud 2024. aasta seisuga

Nagu näha, siis spetsiaalselt “minilaenu” nimetusega laenu pakubki kaks laenufirmat, mis ongi tuntud oma tagatiseta väikelaenude poolest.

TF Bank väikelaenud on eelkõige teadatuntud soodsa intressi tõttu: madalaim võimalik intress on 7,9%. TF Bank minilaenu summa ulatub 5000 euroni, kuid laenuperiood võib olla suisa kuni 60 kuud. Niimoodi saab kuumakse muuta ka veidi soodsamaks: TF Bank laenukalkulaatori kohaselt oleks kuumakse 60-kuuse perioodi ja 5000€ laenusumma korral 115 eurot.

Minilaen on aga TF Bank tavaline väikelaen, seega on selle tingimused täpselt samasugused nagu nende tavalisel laenutootel. Mis erineb, on laenu lisatasud: TF Bank minilaenul pole lepingutasu.

Creditea minilaen eri erine samuti mitte millegi muu kui vaid nime poolest: minilaenu antakse krediidikonto alusel. Kuigi Creditea intress on märksa kõrgem TF Banki omast (olenevalt muidugi sinu maksevõimest), pole Crediteal mitte mingeid lisakulusid seni, kuni sa ei võta laenulimiidist midagi kasutusele. Samuti töötab Creditea justkui krediitkaart: sa saad endale füüsilise kaardi, kuhu võid niisama raha peale kanda ja seda kasutada poes tavalise maksekaardina.

Kui kiiresti minilaen pangakontole laekub?

Minilaen meenutab juba oma nimetuselt vana head SMS-laenu, mis teadupärast laekus praktiliselt kohe.

Eesti laenureeglid muudeti märkimisväärselt, et vähendada krediiditeenustega seotud probleeme, seega on tänapäevased kiirlaenud ja minilaenud hoopis teistsugused võrreldes 10+ aasta taguse ajaga. Enam ei saa laenu võtta nii uisapäisa ja ilma krediiditausta kontrollita: iga Eesti finantsinspektsiooni tegevusloaga tegutsev krediidiandja peab kontrollima laenuvõtja krediidivõimekust põhjalikult (ja kes seda ei tee, saab ka trahvi kaela).

Seega minilaen on nüüd pisut karmimate reeglitega ja madalama intressiga: kuigi minilaenu intress on endiselt kõrge, on sellel teatud ülempiir ees: 70% intressi aastas keegi küsida ei tohi.

Mis puudutab aga minilaenu kiirust, siis selle osas pole midagi muutunud, kuna Eesti laenuandjad on muutnud protsessi praktiliselt automaatseks. Peale laenutaotluse tegemist näed eelotsust juba kohe ekraanil ja kui teed laenutaotluse argipäeva jooksul, saad enamasti laenu kätte samal päeval (kui sinu taotlusega on kõik korras).

Creditea minilaen võib laekuda suisa minutite jooksul ehk praktiliselt kohe! Samuti saad hiljem avatud laenulimiidi ulatuses lisaraha taotleda ja saada raha kohe kätte – just siis, kui sul on seda vaja.

Minilaenu riskid

Kui otsisid minilaenu ja avastasid seeläbi meie lehel olevad 2 minilaenupakkumist ning kaalud praegu taotlemist, siis arvesta ka sellega, et minilaen on riskantne. See võib tunduda ahvatlev, aga enne laenu taotlemist mõtle paarile asjale:

Võtad laenu kiirustades ja üle oma võimete

Kõige suurem probleem minilaenu taotlemisega on see, et sa kiirustad taotlemisel ja võtad laenu esimese uitmõtte peale, aga pole tegelikult võimeline laenu adekvaatselt tasuma.

Jah, laenuandja hindab su maksevõimet, kuid eelkõige kontrollitakse su sissetuleku suurust ja kohustuste olemasolu. See aga ei tähenda automaatselt, et sa oled võimeline laenu tasuma. On ka võimalik, et sul pole päriselt laenu vaja, aga tahad lihtsalt lisaraha mõne ägeda vidina ostmiseks (võib-olla uue iPhone’i ostmiseks?).

Minilaenu ei tohi võtta suvalise mõtte lahendamiseks, vaid ainult viimases hädas ning ainult siis, kui sa päriselt jaksad kuumakseid teha. Kuu-kaks laenuraha rõõmu pole väärt seda, et satud hiljem maksehäireregistrisse ja sul on mitmeks aastaks võlaplekk küljes.

Kõrge intress hakkab kägistama

Kuigi TF Bank pakub võrdlemisi mõistlikku intressimäära, ei tähenda see, et sa saadki sellise intressi: tegemist on madalaima pakutud intressimääraga. Reaalne intressimäär sõltub sellest, milline on su maksevõimekus ning enamasti kipub minilaenu intress olema 20% kandis aasta kohta.

Selline kõrge intress võib tähendada, et maksed on tunduvalt kõrgemad kui sa ootasid. Kas oled valmis tasuma oma minilaenu pealt 20%+ intressi aastas?

Jääd kinni laenutsüklisse

Ütleme, et võtad ühe minilaenu sel kuul, aga mis saab järgmisel? Mis siis, kui sul on vaja lisalaenu, sest kuu lõpus ei tule toime? Paljud laenuvõtjad satuvad kiirelt laenutsüklisse, laenates varsti uuesti ja siis uuesti ja uuesti, kuni neil on kukil 10 väikelaenu kümnete tuhandete eurode ulatuses ja nad ei jaksa ilmselgelt enam seda kõike tagasi maksta.

Arvesta sellega, et minilaen peaks olema vaid ühekordne lahendus kriitilise olukorra lahendamiseks, mitte lahendus, mille poole sa pöördud iga kuu.

Kui oled aga oma maksevõimekuses kindel ja tahad leida sobiva laenu, klõpsa allolevale nupule, et vaadata kõiki väikelaene.

Kas see artikkel oli kasulik?
+1
0
+1
0
Scroll to Top